Změna kariéry v pokročilejším věku

Marty Nemko přináší několik tipů, jak v takovém případě postupovat:

1. Ptejte se svých známých a příbuzných, včetně těch na Facebooku a LinkedIN

Je pravděpodobné, že pouze někdo z okruhu vašich známých či příbuzných vás bude ochoten zaměstnat, když vám pro danou práci chybí jakákoli kvalifikace a zkušenost. Sdělte jim, jakou máte představu, co hledáte, např. že byste rádi propojili vaše právní znalosti s vaším zájmem o psychologii nebo že toužíte po práci v kolektivu, kde budete v kontaktu s lidmi.

Není třeba být příliš specifický, protože pak se může stát, že vám vaši známí nebudou schopni nabídnout žádné tipy. Nicméně není vhodné být otevřený "úplně jakékoli práci", to působí nekvalifikovaným a zoufalým dojmem.

2. Rekvalifikujte se
Není třeba věnovat čas studiu na univerzitě. Postačí krátkodobý rekvalifikační program, který nabízí úřady práce, místní vzdělávací střediska nebo univerzity v rámci celoživotního vzdělávání. Příklady povolání, která vyžadují poměrně krátký čas na získání kvalifikace: projektový management, obchodní zástupce, účetnictví, zámečník, řidič autobusu, masér.

3. Sám sobě šéfem
Pokud jste starší, je obtížné přesvědčit zaměstnavatele, aby vám dal práci, a to i přesto že jste kvalifikovaní. A je to o to těžší, pokud jste se rozhodli pro změnu kariéry. Takže pokud jste toho schopni, založte si svoji vlastní firmu. Klíč k úspěchu je pokusit se využít modelu nějaké jiné fungující firmy. Např. pokud jste si všimli, že někde výborně funguje rozvoz čerstvých baget, a že daná firma bojuje s poptávkou vyšší než je schopna uspokojit, zkuste něco podobného.

4. To, co potřebujete, není možná úplná změna kariéry
Možná vám nevadí samotná práce, ale jen váš nadřízený? Nebo by vám možná vyhovovala jiná práce, ale pro stejného zaměstnavatele? Pokud tomu tak je, připravte si návrh pozice, kterou si přejete vykonávat a pokuste se o této změně vyjednávat.

Ne vždy přináší změna kariéry tolik očekávaný úspěch a naplnění. Je třeba si položit otázku, zda budete v nové práci skutečně spokojenější a úspěšnější. Stojí změna kariéry za všechnu tu námahu, čas, energii i peníze? Pokud se domníváte, že tomu tak je, pak je vše v pořádku.

Ve své praxi jsem se setkal s lidmi, kteří byli po změně kariéry spokojenější, i když změna pro ně často znamenala ztrátu postavení. Jedna má klientka byla vystudovaná dětská psycholožka, nicméně byla frustrovaná pomalým pokrokem při práci s dětmi se specifickými potřebami. Z práce odešla a rekvalifikovala se na dětskou sestru -  ze své nové profese je nadšená.

http://martynemko.blogspot.cz/2011/12/changing-careers-in-midlife-and-beyond.html

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.