Pořádek dělá přátele

Pořádek dělá přátele a platí to také pro vztah zaměstnavatel a uchazeč o zaměstnání. Budujte si pověst solidního zaměstnavatele zodpovědným přístupem ke kandidátům.

1. Dokumentace a vyrozumění kandidátů
2. Schůzka před nástupem

1. Dokumentace a vyrozumění kandidátů

Životopis je základní dokument a k němu patří také průvodní dopis. Další vznikající dokumenty řaďte vždy do složky k životopisu, bude to hodnotící list, výsledky testů atd. Vyplatí se vést si evidenci také o tom, zda jste kandidáta vyrozuměli o výsledku výběrového řízení a jaký jste použili komunikační kanál – email, telefon. Doporučuji vyrozumět nejdříve nejlepší kandidáty a ty zvát k pohovorům a pak se teprve věnovat neúspěšným. Zejména ve finále výběrového řízení když máte dva srovnatelné kandidáty. Může se stát, že jeden z nich nabídku nakonec odmítne, nemusíte tak druhému v pořadí vysvětlovat, proč jste ho informovali o neúspěchu ve výběrovém řízení, když nyní chcete, aby nastoupil.

Mějte připravenou univerzální zamítavou odpověď a tu jen personifikujte. Pro zamítavá vyrozumění používejte spíše email než telefon, ušetříte si čas s objasňováním hodnocení kandidáta. K emailovému vyrozumění má dotaz jen minimum kandidátů. Buďte vždy zdvořilí a na případné dotazy odpovídejte. I zamítavou odpovědí si můžete budovat dobrou pověst.

Příklad

Vážený pane Strnade,

dovolujeme si Vás informovat o výsledku výběrového řízení na pozici účetního v naší společnosti. Ve výběrovém řízení jsme dali přednost uchazeči, který více splňuje dané požadavky. Váš zájem o práci v naší společnosti nás těší a děkujeme Vám za účast ve výběrovém řízení.

S pozdravem

Eva Novotná
personalistka

2. Schůzka před nástupem

Pokud jste si vybrali, doporučuji před nástupem ještě jednu schůzku s kandidátem. Na programu bude vysvětlení mzdového systému, upřesnění termínu nástupu a dalších podmínek. I když jste tyto informace diskutovali pravděpodobně už ve 2. kole výběrového řízení, jsou některé z nich zapomenuty nebo zkresleny. Znovu tato témata proberte a zodpovězte dotazy. Vyhnete se tak nedorozuměním a rozčarování při nástupu. Schůzkou před nástupem vyplníte také vakuum, které je někdy nepříjemně pociťováno u nově nastupujících zaměstnanců.
Nechte si doložit všechna potřebná osvědčení a profesní způsobilosti v originálech a zkontrolujte jejich platnost. Pošlete zaměstnance před nástupem na zdravotní prohlídku k firemnímu lékaři. Těmito kroky včas odhalíte případné překážky.

SHRNUTÍ

1. výběrový proces dokumentujte a dbejte na vyrozumění kandidátů
2. ještě před nástupem proberte s kandidátem vše důležité

TIP

Vytvořte si ve své emailové schránce šablonu pro vyrozumění neúspěšných kandidátů. Pro porovnání kanidátů využijte hodnotící listy kandidátů.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.