Proč na emocích záleží?

Dokážete se lidem podívat do tváře a rozpoznat jaké emoce se v nich zrcadlí? Pokud ne, nezoufejte. Můžete svoji dovednost trénovat.

Pokud se vám však do tváře podívá Paul Ekman, pronikne na rozdíl od běžného smrtelníka až do vašeho soukromí. Paul Ekman je totiž expertem na čtení tzv. mikro výrazů, které se objevují na naší tváři. Ty poukazují nejen na to, co si skutečně myslíme, ale také na to, co se snažíme maskovat a skrýt. Asi si dovedete představit, že tato dovednost není užitečná jen v běžném životě, ale i při výkonu různých povolání. Představte si, že byste dokázali identifikovat, kdy jste zákazníka při prodeji nadchli, a nebo kdy máte změnit téma hovoru.

Na základě výzkumu Paula Ekmana je natočen seriál Anatomie lži (Lie To Me), kde hlavní postavu doktora Lightmana ztvárnil Tim Roth.

Ekman uvádí, že to, co dokáže v lidské tváři rozpoznat on, se může naučit každý. Za tímto účelem vytvořil speciální tréninkový nástroj, který je dostupný on-line – Micro Expressions Training Tool. Jak uvádí, více než 100 000 uživatelů již s tímto nástrojem aktivně pracuje, přičemž vlastní trénink trvá méně než hodinu.

Ekman svými výzkumy navázal na práci Charlese Darvina a zjistil, že se ve tváři zrcadlí sedm emocí – strach, hněv, smutek, znechucení, překvapení, radost a opovržení. Tyto emoce jsou základem velké rodiny emocí. Jinými slovy, existuje celá řada variací hněvu, které pozorovaná osoba může prožívat a vyjadřovat ve své tváři. Mikro výrazy ukazují naše skutečné emoce, tvář často prozradí, co se v nás skutečně odehrává. Tuto skutečnost lze využít při odhalování lži a podvodu. A víte, kdy lžeme nejčastěji? Jsou to situace, kdy se snažíme vyhnout trestu za porušení pravidel. Další důležitou zjištěnou skutečností, kterou Ekman prokázal, je skutečnost, že emoce zobrazené v naší tváři jsou společné lidem napříč kulturami.

A v čem nám emoce mohou pomoci?
Proč jsou výrazy v našem obličeji tak důležité? Výrazy v obličeji slouží k rychlému sdílení informací. Existovaly situace, kdy nebyl čas na diskusi a vše bylo nutné řešit během okamžiku a bez dlouhého přemýšlení. Tvář současně není jen displejem našich emocí, které cítíme, ale může také emoce generovat. Pokud na tváři vytvoříte některou ze základních emocí, spustíte samotnou fyziologii dané emoce. Pocit, který znázorňuje emoce na vaší tváři, také zažijete.

Není to však tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vezměte si například radost. Úsměv sám nestačí k vyvolání celé emoce radosti. K tomu, abyste pocit radosti vyvolali, musíte být schopen aktivovat jeden ze svalů kolem očí. Jak Ekman uvádí, během výzkumu tento sval dokázalo zapojit asi jen 10% testovaných osob. Právě poznatky týkající se vzniku, průběhu emocí a jejich vazby na výraz obličeje jsou důležité a mohou výrazně ovlivnit naše každodenní interakce s lidmi.

V každé mezilidské transakci je právě emoce to, na co je potřeba se zaměřit. Emoce napoví, co se přesně děje. Je jedno jestli se jedná o transakci mezi milenci, rodičem a dítětem, prodejcem a zákazníkem, lékařem a pacientem či mezi politickými rivaly.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.