Soutěž neverbální komunikace – vyhodnocení

V návaznosti na měsíc říjen, který se zaměřoval na řeč těla či neverbální komunikaci, chcete-li, jsme pro vás připravili malou soutěž. Vrátili jsme se ke známé "krádeži“ protokolárního pera v Chile. Vaším úkolem bylo odpovědět na dvě otázky:

  1. Odpovědět na otázku, proč si prezident Klaus dal pero do kapsy.
  2. Popsat situaci, co probíhalo a odehrávalo se v hlavě pana prezidenta. Současně je nutné uvést na základě čeho, tak usuzujete.
Pojďme se tedy podívat, co se odehrálo
Zde je pro připomenutí ještě jednou celé video, tak jak bylo prezentováno v médiích.
A nyní již popis situace
  • Před začátkem vysílání si prezident Klaus pro ukrácení chvíle vezme do rukou pero a prohlíží si jej. Současně můžeme pozorovat, že dostává do sluchátek pokyny z režie, které budou patrně překládány, a proto mají zpoždění. Na tyto pokyny přikyvuje hlavou. Celkový posed a držení těla je uvolněné. Chilský prezident si všímá našeho, jak si pero prohlíží.
  • V čase 0:16 si můžeme všimnout, že si chilský prezident přitahuje mikrofon, aby mohl začít se svým projevem.
  • V čase 0:18 se dostala informace také k prezidentu Klausovi. Výrazným způsobem se mění držení těla. Úlek, překvapení, které nastává, se promítá do držení těla, které se vypruží.

  • Těsně před pozdravem chilského prezidenta cca v čase 0:20 si můžeme povšimnout drobného pohybu rukou. Ten je typický při roztržitosti, když nevíme, co rychle udělat.

  • 0:21 se pero dostává pod stůl a postupně se přesouvá do kapsy.
  • Definitivně se prezident Klasu do svého obvyklého rozpoložení dostává v čase 0:52, kdy již má zapnuté sako a krabička od pera je zavřená.

O co tedy šlo?
Zaskočení, překvapení, možná úlek, jsou schovány za tím, co následně prezident Klaus udělal. Možná vás napadne, proč pero jednoduše nevrátil do krabičky. V momentě překvapení jednáme rychle a ne vždy správně.
Naším cílem bylo na uvedeném příkladu ukázat, jak je možné řeč těla vnímat a aplikovat pro porozumění situacím, které jsou kolem nás.
Děkujeme účastníkům soutěže za zaslané odpovědi. Všem účastníkům soutěže, kteří se uvedené odpovědi blížili, jsme aktivovali členství v BrainTools Clubu na jeden měsíc v plné verzi.
Bonus na závěr
Prostředí kolem nás je neverbální komuniace plné. Podívejte se na příspěvek, kdy předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůvodňuje spolupráci s komunisty. V okamžiku, kdy tvrzení je již hodně za hranou toho, co doposud ČSSD a její zástupci hlásali, se na tváři objeví rozpačitý úsměv.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.