Co na čas říkají evoluční mechanismy?

Co na čas říkají evoluční mechanismy?

Charles Darwin popsal způsob evoluce a její mechanismy. Tyto mechanismy umožňují vývoj, zároveň však brání vzniku takových adaptací, které by byly pro živé organismy nevýhodné. Například dlouhá pera páva jsou hlavním kritériem pro získání samičky. Pokud by ale přerostla do délky, která by mu znemožňovala let, byl by sameček sice nejatraktivnějším pro samičky, ale na zemi by dlouho nepřežil. Přírodní mechanismy měly ozdravný charakter a zabránily vzniku tohoto nesmyslu.

Podívejme se na pracovní tempo moderního člověka. Stále jsou na nás kladeny větší nároky a snažíme se stihnout čím dál více. Copak u nás tyto mechanismy nefungují? Bohužel ne. Soutěžíme s ostatními lidmi, sami se sebou, s vlastním egem. Posouváme hranice, či tak nějak se tomu říká. Konrád Lorenz, známý etolog, ve své knize Osm smrtelných hříchů zmiňuje, že čistě komerční myšlení a honba za stále vyšším výkonem, ziskem, nepodléhají přírodním mechanismům, tak jako pera páva. Nás na zemi nikdo nesežere. Narazíme však na jiné limity. Tušíte jaké? Odpověď necháme na Vás.
Myšlení a postupy dnešní doby hned tak nezměníme. Pomocí účinných technik a nástrojů, si však můžeme nasazení a vysoké pracovní tempo usnadnit a nad některými věcmi se zamyslet. Některé z nich najdete v sekci Time managementu.

Další články »

© 2014-2024, BRAIN TOOLS GROUP s.r.o. osobní a profesní rozvoj a diagnostika

Realizace: CCN Plus s.r.o.